Je parketvloer schuren of toch niet?

Gasten die hun cocktail morsen, vuile schoenzolen, spelende huisdieren en ravottende kinderen: je parketvloer krijgt dagelijks heel wat te verduren. Het gevolg? Krasjes, vlekken en andere beschadigingen. Gelukkig voor jou hoeven deze gebruikssporen niet meteen te leiden tot een volledig nieuwe vloer. Nee, het is perfect mogelijk om je oud parket opnieuw te doen glanzen. Hoe? Dat leggen we je graag uit.

Netjes oppoetsen

Vooraleer je beslist om je parketvloer aan te pakken met de schuurmachine, probeer je best eens de vloer grondig te reinigen. Dit doe je gewoon met wat water en zeep maar let op: voor elk type afwerking bestaan specifieke producten. Advies nodig over het kuisen van je parketvloer? We nodigen je graag uit in onze showroom waar we je met raad een daad bijstaan.

Hoe je je parketvloer het best beschermt tegen de sneeuw ontdek je op onze blog.

Lost reinigen het probleem niet meteen op? Dan zal je je beste schuur-skills moeten bovenhalen.
 

De voorbereiding

Voor je je parketvloer renoveert, tref je best enkele voorbereidingen:
  • In welke staat is mijn parketvloer: Kan ik deze gewoon reinigen of start ik met schuren?
  • Schuren blijkt noodzakelijk? Dan heb je een kwalitatieve schuurmachine en bijhorend schuurpapier nodig. Zo gebruik je bij de eerste schuur-passage best een grovere korrel. 
  • Schuren betekent stof: verplaats daarom je meubels of dek ze af. Zorg voor je eigen gezondheid en koop een mondmasker.
  • Nagels in de grond? Verwijder deze of sla ze diep weg.
Voilà: je bent volledig klaar om je parketvloer een goede schuurbeurt te geven.

Parketcenter blog parketvloer schuren 01


Schuurvaardigheden vereist

Het verwijderen en aanbrengen van een nieuwe toplaag op je parketvloer lijkt niet eenvoudig maar is zeker doenbaar. Stel jezelf daarom volgende vraag: “Ben ik als doe-het-zelver ervaren genoeg om dit onder handen te nemen?”
De belangrijkste vaardigheid die komt kijken bij deze klus is het schuren. Angst om niet mooi effen te schuren? Aarzel niet en schakel dan een van onze professionals in. Je bent trouwens altijd welkom in onze showroom om een uitgebreide uitleg te ontvangen.  


Parketcenter blog parketvloer schuren 02
 

Je parketvloer schuren

Klaar om te starten met je schuur-papier-dans? Beweeg eerst soepel diagonaal en houd je tempo altijd in dezelfde richting aan. Ben je aan het eind van je eerste schuurronde? Gebruik dan het grovere schuurpapier voor de volgende fase. 
Schuur voor ronde twee en drie over de lengte van het parket. Voor de derde ronde kun je overwegen om een nog fijner schuurpapier aan te brengen, voor een nettere afronding. Wanneer je klaar bent met de schuurmachine, gebruik je de kantenschuurmachine om de randen te schuren.

Professioneel advies nodig?  

Een glanzende beschermlaag

Klaar met schuren? Ga dan even met de stofzuiger over je parketvloer om het stof weg te bonjouren. Vervolgens breng je de nieuwe beschermlaag aan: was, olie, wax of lak. Advies welk product je best gebruikt en hoe je dit aanbrengt, vind je bij de adviseurs in onze showroom.
 

Plan B: nieuw parket plaatsen

Is je parketvloer te beschadigd en lijkt oppoetsen of schuren geen nut meer te hebben? Dan staat het team van Parketcenter klaar om je nieuwe parketvloer te plaatsen. 

Top-parketvloeren kopen aan top prijzen? Kom dan naar onze showroom te Kuurne: Ter Ferrants 16.

We stellen je graag de Lalegno Rovere collectie voor: kwaliteitsparket dat verkrijgbaar is in verschillende kleurtinten - en afwerkingen. Het aanbod vloeren is aangepast aan de hedendaagse interieurtrends: zo vind je zeker een parketvloer die perfect in jouw woning past. Zolang de voorraad strekt!